top of page

About

IVÁN NOGUEIRA
(Rotterdam, Nederland)
 
Performer, arrangeur, docent.

Klassiek, hedendaags,
en wereldmuziek
Cellist Iván Nogueira

Geboren in Vigo (Galicië, Spanje). Muziek trok me al vroeg in mijn jeugd aan en toen ik acht jaar oud was, begon ik cello te spelen op het conservatorium in mijn geboortestad, waarbij Isabel Figueroa mijn celloleraar was. Ik werd daarna toegelaten om te studeren aan CSMA (Zaragoza, Spanje), waar ik mijn opleiding voortzette bij Mayte García en Fernando Arias. In 2015 heb ik mijn Master opleiding in "Cello-Performance Practice” afgerond aan Codarts, Rotterdams Conservatorium, onder leiding van Herre Jan Stegenga.

 

ivan nogueira.jpg

Ik omschrijf mezelf graag als een veelzijdige cellist en maker. Met hoge kwaliteitsnormen ben ik actief in de ontwikkeling van zowel eigen projecten en samenwerkingen met andere kunstenaars met verschillende achtergronden en disciplines. Het spectrum aan stijlen is vrij breed, waarbij Klassieke muziek het uitgangspunt is: Volks- en Wereldmuziek, Jazz, Pop, Tango en Hedendaagse muziek.

DOT Quartet String Quartet Rottedam

De afgelopen jaren speelde ik ook mee met orkesten zoals Real Filharmonía de Galicia, Metropole Orkest en Orquesta Vigo 430.

 

Sommige van mijn eigen projecten en samenwerkingen hebben echt beïnvloed en gevormd mijn profiel als cellist en muzikant zoals DOT Quartet, AKOM Ensemble, Orquesta Típica Central CSMA, Breton Piano Trio, Giovanca eert Diana Ross en Agathe Ensemble.

MelleMeivogel_MadamKoo_CCAmstel_IvanNogu

Ik geniet er ook echt van muziek arrangeren, componeren en uitgeven, wat een steeds relevantere vaardigheid wordt. Naast het schrijven van muziek voor mijn eigen projecten heb ik opdrachten gekregen van oa. Leerorkest Drechtsteden, Orquesta Vigo 430 en Soncello Ensemble.

In het heden werk ik als een freelance cellist en muziek leraar gevestigd in Rotterdam (Nederland). Vanaf 2022 maak ik deel uit van het Batavierhuis, het Rotterdamse collectief van musici en kunstenaars.

Agathe Sextet 38.jpg

In april 2021 breng ik mijn eerste solo-album uit: On.Cello - tones&tunesDit werk is een verkenning van de cello in de folk en Keltisch stijlen en is sterk geworteld in de traditionele muziek van mijn vaderland Galicië (Spanje). Het album is gepresenteerd in Nederland en Galicië.

Alle nummers op het album zijn getranscribeerd en bewerkt in de vorm van een bladmuziek boek, om deze muziek te delen met andere cellisten die de muziek willen spelen en uitvoeren. Het boek is uitgegeven door Grupo Beroly, en het werd gepresenteerd in december 2021.

On.Cello interview Ivan Nogueira.jpg
bottom of page