top of page

AGATH ENSEMBLE

Kamermuziek op strijkers

AGATHE Ensemble is een groep getalenteerde en enthousiaste jonge muzikanten die samenkomen om sommige van de mooiste kamermuziekwerken uit te brengen. Het ensemble bestaat uit een collectief van strijkers die optredens verzorgen in verschillende samenstellingen, in zowel kleine als grote formaties. Agathe Ensemble wilt als duo, trio, kwartet...octet de beste kamermuziekwerken naar uit brengen! Op deze manier verkennen we de zeer verschillend, interessant en breed kamermuziek repertoire. 

 

Sinds zijn oprichting in 2017 heeft de ensemble ambitieus programma's uitgevoerd, waaronder Brahms Sextet op. 36, Kwintet op. 101 of Mendelssohn Octet op. 20, met optredens in verschillende gelegenheiden, van huiskamerconcerten tot festivals zoals Sint-Janskerk, Gouda en Candlelight Amsterdam.

Op dit moment zijn er 3 de actieve formaties: Viool&Cello en Strijkkwartet. Beide groepen ontwikkelen en voeren regelmatig hun eigen programma's uit. Andere Agathe-ensembles duiken op op verzoek of door ledeninitiatieven.

AGATHE DUO VIOOL&CELLO

811_1561.jpg
Aleksandra Kwiatkowska: viool
Iván Nogueira: Cello

Het duo viool en cello is een bijzonder bezetting vanwege de schoonheid en de vele mogelijkheden die beide snaarinstrumenten bieden. Maar tegelijkertijd is het erg uitdagend voor zowel componisten als uitvoerders om texturen en harmonieën te creëren die normaal worden geleverd met een volledig strijkkwartet of een piano. 

Geweldige componisten hebben geschreven voor dit soort ensembles, zoals Haydn, Ravel, Halvorsen, Gliere of Vasks. Hun werken zijn vaak erg virtuoos, waarvoor een hoog instrumentaal niveau vereist isvaardigheden en goed muzikaal vakmanschap. 

Aleksandra en Iván houden er ook van om muziek te verkennen en aan te passen die traditioneel wordt gespeeld door andere instrumenten, zoals de Beethoven duo's, oorspronkelijk voor klarinet en fagot, of Bartok Roemeense Volksdansen, geschreven voor piano. Ze zijn ook geïnteresseerd in Tango en Keltische folk, waarmee een groot spectrum aan muziekstijlen wordt afgerond.

Translucent Strings Poster 3.jpg
Translucent Strings: Viool - Cello - Beelden

De laatste productie van het Agathe Ensemble, in samenwerking met beeldend kunstenaar Efthymios Stavropoulos.

 

Met dit programma zoeken we een nieuwsgierige luisteraar die niet bang is om een concert in hernieuwde vorm te beleven. We zijn meer en meer gewend om media-inhoud te consumeren die audio en beeld niet meer kan scheiden.

Translucent Strings heeft tot doel de verbinding van de muziekcomposities met hun achtergrond en betekenissen te versterken. De visuals zorgen ervoor dat deze berichten het publiek bereiken.

Door het publiek enkele hints te geven, zal de toeschouwer zelf op zoek moeten gaan naar zijn of haar eigen antwoorden. De video prikkelt de verbeelding en geeft ruimte voor zelfreflectie.

Op het programma staat muziek uit de 20e en 21e eeuw, waaronder de première van de Nederlandse componiste Myrthe van de Weetering: Jiayou.

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podium Kunsten.

AGATH STRING QUARTET

Agathe String quartet_Karen-van-Gilst_280222_hr_01.jpg
Agathe String Quartet.jpeg
Aleksandra Kwiatkowska: viool
Ella van der Mespel: viool
Jasper Snow: altviool

Iván Nogueira: Cello

Het strijkkwartet is een van de meest populaire kamermuziekzettingen. Tegelijkertijd vraagt het om een zeer verfijnd samenspel en muzikaal vakmanschap.

Wij geloven in een gezonde relatie en houding van alle leden om te genieten en ons publiek te laten genieten van de kamermuziek. De muzikanten moeten genereus zijn en goed naar elkaar luisteren. Compromis vinden om als één instrument te werken en te klinken.

Het plezier om samen muziek te maken bracht ons op het punt om nog ambitieuzer te worden met onze doelen. Agathe String Quartet streeft naar hoogstaande concerten in inhoud en uitvoering.

Agathe String Quartet was onlangs onderdeel van de evenementenKaarslichtin Amsterdam, en hebben hun eigen concertreeks gelanceerd, genaamdRij op! - Vivaldi, Mozart, Beethoven

De naam van het ensemble is een hommage aan een van de grootste strijkersensemblewerken ooit gecomponeerd.Agathe von Sieboldinspireerde J. Brahms tot het schrijven van zijn "String sextet nº2 op.36", dat tegenwoordig bekend staat als "Agathe sextet". De naam van haar geliefde Agathe is aanwezig op het hoofdthema, weergegeven door de notenaga-hij.

bottom of page